Salsa Overige Landen

Salsa in de rest van de wereld

Salsa wordt ook elders in Latijns Amerika en de rest van de wereld Salsa geproduceerd.

Venezuela

Eén van deze landen en zeker niet de minste is Venezuela. Oscar de Leon, een naam die elke salsa fanaat kent is afkomstig uit Venezuela. Voordat Oscar zijn solo carrière begon was hij lid van de La Dimension Latina, de Salsaband van de 70-jaren in Venezuela.In bovenstaande clip het meest recente nummer van deze inmiddels 80 jarige Salsa icoon.
Een andere oudgediende uit Venezuela en mentor van Oscar de Leon is Elio Pacheco y su Orchestra.
“Nieuwkomers” uit Venezuela zijn Jose Luis Moran ‘El Gato’ en Los Adolescentes. Minder bekend in de wereld, maar in Nederland erg populair is Gerardo Rosales, Venezolaan van geboorte, die jaren geleden zijn geboortestad Caracas verruilde voor Amsterdam. Een andere Europese Salsaband, bestaande uit Venezolaanse en Franse artiesten is Zumbao.

Afrika

Natuurlijk kan dit continent niet ontbreken op deze pagina. In Afrika ligt uiteindelijk de roots van alle salsamuziek. Het is dus niet verwonderlijk dat één van de meest succesvolle salsabands allertijden Africando een mix is van Afrikaanse zangers, begeleid door topmuzikanten uit de New Yorkse salsascene. Africando is een project van Afrikaanse en Amerikaanse producers. De band heeft vanaf haar oprichting in 1992 diverse wisselingen van zangers gehad en ook een tijdelijke naamswijziging (Africando All Stars). Van alle albums die ze hebben geproduceerd zijn de eerste ‘Trovador’ , de tweede ‘Tierra Tradicional’ en de vijfde ‘Mandali’ de meest verkochte en m.i. ook de beste.
Een andere Amerikaanse Afrikaan die een paar mooie salsanummers heeft geproduceerd is Ricardo Lemvo, Congolees van geboorte en al jaren wonend in Los Angeles. Samen met zijn band La Makina produceert hij behalve zeer aanstekelijke salsa, ook diverse andere ritmes, zoals merengue, son en andere Afrikaanse ritmes.

Japan

Dat Japanners in staat zijn veel westerse lifestyle en mode te kopiëren was al lang bekend, maar desalniettemin was de salsascene op z’n zachts gezegd, zeer verrast en bovenal erg onder de indruk van het debuutalbum van Orchestra de la Luz. De eerste keer dat ik hun eerste hit ‘Salsa caliente de Japon’ hoorde, had ik echt niet in de gaten dat dit aanstekelijk salsageluid door een complete Japanse band werd voortgebracht.

Bijna 30 jaar na hun debuutalbum maakten zij in 2019 een comeback met het nummer Gracias Salseros.

Auteur : Raphaël Klaverweide