Salsa Colombiana

Muziek

Colombia is één van de belangrijkste leveranciers van hoogwaardige salsamuziek. In veel Colombiaanse Salsa is de Cumbia en afgeleide vormen daarvan terug te horen. Over de oorsprong van de Cumbia zijn de historische meningen verdeeld.
Sommigen zeggen dat het een dans is van de oorspronkelijke bewoners van Colombia, de Indianen, weer anderen beweren dat de Afrikaanse slaven deze dans hebben meegenomen.
De Cumbia is herkenbaar aan haar tragere tempo in vergelijking met andere ritmes zoals de Son en Rumba. Ook in moderne salsanummers, zoals bovenstaande clip van La voz de mama van Matecaña Orquestra is het trage, slepende ritme van de Cumbia duidelijk te horen.

Colombiaanse salsabands van het eerste uur zijn Fruko y su Tesos met als voorzanger Joe Arroyo, die later als solo artiest furore zou maken met hits als “Ban Ban“, “A mi Dios todo me debo“, “La Rebelion” en de klassieker “Yamulemao“. Joe Arroyo is één van de eerste artiesten waarmee ik in aanraking kwam toen ik Salsa begon te dansen en nog steeds kan ik niet genoeg krijgen van zijn aanstekelijke sound: een mix van Cumbia, Merengue, en andere inheemse ritmes.
Joe Arroyo overleed in juli 2011 op 60 jarige leeftijd.

In de 70 en 80 jaren was Salsa uit Colombia toonaangevend in de salsascene met spraakmakende groepen als Grupo Gale, Grupo Niche, Orquestra Guayacan en Sonora Carusseles.
De laatste heeft een heel eigen sound met hun “salsa boogaloo“, een wat meer “up-tempo, springerige salsa”. Minder bekende bands zijn The Latin Brothers en Los Titanes.

Populaire groepen van de laatste jaren zijn Orquesta Calibre (uiteraard uit Salsastad Cali) en Calambuco uit Bogota. De laatste te zien in de middelste videoclip.

Nieuwe namen in de Colombiaanse salsascene zijn o.a. Javier Vasquez, Willy Garcia, Mauro Castillo, Los Traviesos De Dos en Dos van Juan Carlos Ensamble.

Salsa muziek is de laatste tien jaar sterk beïnvloed door de reggaeton, een afgeleide van de reggae uit Jamaica. Vanwege de populariteit van deze muziekvorm hebben ook salsa artiesten, vaak uit commercieel oogpunt, deze genre in hun muziek geïntegreerd. Met name de Cubaanse Timba is hier sterk door beïnvloed. Maar ook in Colombia zijn er nieuwe artiesten die onder de naam Salsa Urbana en Salsa Choke reggaeton met salsa hebben gemengd. Hieronder de razend populaire groep Cali Flow Latina met Esto no es moda.

Een andere typisch Colombiaanse muziekvorm is de Vallenato, die in de jaren 90 bekendheid kreeg dankzij Carlos Vives met zijn album Clásicos de la Provincia. Voor de dansliefhebber die op zoek is naar heerlijke en vrolijke dansmuziek, een echte aanrader.

Dans

Zoals in Muziek vermeldt, is de Cumbia een vrij trage, slepender muziekvorm vergeleken bij andere Latijns Amerikaanse muziek.
De dans kenmerkt zich door een soort van huppelstapjes, gevarieerd met stappen achterwaarts (de typische Cumbia stappen).
Doorgaans dansen Colombianen op de 1e tel, soms ook op 2. of 3.
De meeste Latino’s hebben vaak geen idee op welke tel ze dansen. Er wordt gedanst op een bepaalde beat.
Leidraad is vaak de bassline of een percussie instrument: conga’s, koebel.
Het koppel hierboven laat zien hoe de oorsponkelijke Cumbia wordt gedanst.
Het nummer “Carmen” is misschien wel het bekendste Cumbia nummer.

In de moderne Colombiaanse Salsa, waarin nog steeds de Cumbia invloeden hoorbaar zijn, heeft de jonge generatie uiteraard veel meer spektakel (snellere voetenwerk, dips en tricks en acrobatiek) toegevoegd.
In bovenstaande clip een Colombiaanse dansgezelschap dat mee heeft gedaan met America Got Talent. Let op de gedrevenheid van deze dansers, voor wie dansen een serieuze aangelegenheid is.

Auteur : Raphaël Klaverweide