Crypto Status

Latest Crypto Fear & Greed Index
KNAKEN banner

KNAKEN is Goedgekeurd door De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten

Wat is crypto ?


Crypto is een digitale of virtuele valuta die cryptografie gebruikt om transacties te verifiëren en te beveiligen. Cryptocurrencies zijn niet gecontroleerd door een centrale autoriteit, zoals een regering of bank. Ze worden beheerd door een netwerk van computers die samen een blockchain vormen. Een blockchain is een gedecentraliseerd grootboek waarin alle transacties die ooit met een cryptocurrency zijn gedaan, worden opgeslagen.

De eerste cryptocurrency, Bitcoin, werd in 2009 gelanceerd. Sindsdien zijn er duizenden andere cryptocurrencies gelanceerd, waaronder Ethereum, Tether, en Litecoin.

Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om goederen en diensten te kopen, maar ze worden ook vaak gebruikt als investering. De prijs van cryptocurrencies is zeer volatiel, wat betekent dat ze snel in waarde kunnen stijgen en dalen.

Cryptocurrencies zijn een relatief nieuwe technologie, en er is nog veel onzekerheid over hun toekomst. Sommige mensen geloven dat cryptocurrencies uiteindelijk de traditionele valuta zullen vervangen, terwijl anderen geloven dat ze een bubbel zijn die uiteindelijk zal barsten.

Als je overweegt om te investeren in cryptocurrencies, is het belangrijk om je onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen.

Wat is een blockchain ?


Blockchain is een gedecentraliseerde database die informatie bewaart in records die in blokken zijn opgeslagen. Elke blok bevat een hash van het vorige blok, waardoor een onveranderlijke keten van records ontstaat. Blockchain wordt vaak gebruikt voor cryptocurrency-transacties, maar het kan ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals het bijhouden van supply chains of het stemmen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van blockchain:

 • Decentralisatie: Blockchain is een gedecentraliseerd systeem, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de database controleert. Dit maakt het systeem zeer veilig en resistent tegen aanvallen.
 • Immutability: De informatie die in een blockchain wordt opgeslagen, is immutabel. Dit betekent dat het niet kan worden gewijzigd of verwijderd. Dit maakt blockchain een ideale oplossing voor het bijhouden van belangrijke records.
 • Transparantie: De blockchain is een transparant systeem. Alle transacties die in de database worden uitgevoerd, zijn openbaar zichtbaar. Dit zorgt voor een hoge mate van vertrouwen in het systeem.

Blockchain is een veelbelovende nieuwe technologie met een brede waaier van toepassingen. Het is nog steeds in de kinderschoenen, maar het heeft het potentieel om de manier waarop we informatie beheren en transacties uitvoeren radicaal te veranderen.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe blockchain wordt gebruikt:

 • Cryptocurrency: Blockchain wordt gebruikt voor cryptocurrency-transacties, zoals Bitcoin en Ethereum. De blockchain zorgt ervoor dat de transacties veilig en immutabel zijn.
 • Supply chain management: Blockchain kan worden gebruikt om de supply chain te beheren. Dit kan helpen om de transparantie en efficiëntie van de supply chain te verbeteren.
 • Voting: Blockchain kan worden gebruikt voor e-voting. Dit kan helpen om het proces van stemmen veiliger en efficiënter te maken.
 • Intellectuele eigendom: Blockchain kan worden gebruikt om intellectuele eigendom te registreren. Dit kan helpen om de bescherming van intellectuele eigendom te verbeteren.

Blockchain is een veelbelovende nieuwe technologie met een brede waaier van toepassingen. Het is nog steeds in de kinderschoenen, maar het heeft het potentieel om de manier waarop we informatie beheren en transacties uitvoeren radicaal te veranderen.

Lijst van crypto jargon


Hier is een lijst met veel voorkomende crypto jargon termen die je tegen kunt komen:

 • Altcoin: Een altcoin is elke cryptocurrency behalve Bitcoin.
 • Airdrop: Een airdrop is een gratis distributie van cryptocurrency tokens om een nieuw project te promoten of gemeenschapsaanvaarding aan te moedigen.
 • Bear market: Een bear market is een periode waarin de prijs van cryptocurrencies over het algemeen daalt.
 • Blockchain: Een blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat transacties op een veilige en transparante manier registreert.
 • Bull market: Een bull market is een periode waarin de prijs van cryptocurrencies over het algemeen stijgt.
 • Cryptocurrency: Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die cryptografie gebruikt voor beveiliging.
 • Decentralisatie: Decentralisatie is het ontbreken van een centrale autoriteit of overheidscontrole over een systeem.
 • FOMO: Fear of missing out is een gevoel van angst dat je een winstgevende investeringsmogelijkheid zou kunnen missen.
 • FUD: Fear, uncertainty, and doubt zijn termen die worden gebruikt om negatieve sentimenten te beschrijven over een cryptocurrency of de cryptomarkt als geheel.
 • Halving: Een halving is een vermindering van de beloning die aan mijnners wordt gegeven voor het verwerken van transacties op een blockchain.
 • HODL: Een verkeerd gespelde “hold” die een meme is geworden in de cryptogemeenschap. Het verwijst naar de praktijk om je cryptocurrency niet te verkopen, zelfs niet als de prijs daalt.
 • Marktkapitalisatie: Marktkapitalisatie is de totale waarde van alle munten in de omloop van een cryptocurrency.
 • Mijnbouw: Mijnbouw is het proces van het verifiëren en toevoegen van transacties aan een blockchain. Mijnners worden beloond met cryptocurrency voor hun werk.
 • NFT: Een niet-fungibel token is een uniek digitaal activum dat niet kan worden vervangen door een ander activum. NFT’s worden vaak gebruikt om eigendom van digitaal kunst, verzamelobjecten en andere items te vertegenwoordigen.
 • Satoshi: Een Satoshi is de kleinste eenheid van Bitcoin. Er zijn 100 miljoen Satoshi’s in 1 Bitcoin.
 • Stablecoin: Een stablecoin is een cryptocurrency die is gekoppeld aan een fiatvaluta, zoals de Amerikaanse dollar. Stablecoins zijn ontworpen om minder volatiel te zijn dan andere cryptocurrencies.
 • Portemonnee: Een portemonnee is een softwareprogramma dat je cryptocurrency opslaat. Portemonnee’s kunnen online, offline of hardware-gebaseerd zijn.
 • Walvis: Een walvis is een grote cryptocurrency-investeerder die een aanzienlijke impact kan hebben op de prijs van een munt.

Dit is slechts een klein overzicht van de vele crypto jargon termen die je tegen kunt komen. Als je meer leert over cryptocurrency, zul je waarschijnlijk andere termen tegenkomen die je niet kent. In die gevallen kun je altijd een snelle Google-zoekopdracht doen om erachter te komen wat ze betekenen.


De prognose voor de cryptomarkt in 2023 is onzeker. Sommige experts geloven dat de markt zal herstellen en nieuwe all-time highs zal bereiken, terwijl anderen geloven dat de markt zal blijven dalen. Er zijn een aantal factoren die de prijs van cryptomunten kunnen beïnvloeden, waaronder de algemene economische gezondheid, de regelgeving en de aanvaarding door bedrijven en consumenten.

Hier zijn enkele factoren die de cryptomarkt in 2023 kunnen beïnvloeden:

 • Algemene economische gezondheid: De algehele economische gezondheid heeft een grote invloed op de cryptomarkt. Als de economie sterk is, zullen mensen meer geld hebben om te investeren in crypto. Als de economie zwak is, zullen mensen minder geld hebben om te investeren en zal de prijs van cryptomunten waarschijnlijk dalen.
 • Regelgeving: De regelgeving van cryptomunten is een andere belangrijke factor die de markt kan beïnvloeden. Als er meer regelgeving wordt ingevoerd, kan dit de prijs van cryptomunten drukken. Als er minder regelgeving wordt ingevoerd, kan dit de prijs van cryptomunten verhogen.
 • Aanvaarding door bedrijven en consumenten: De aanvaarding van cryptomunten door bedrijven en consumenten is ook een belangrijke factor die de markt kan beïnvloeden. Als meer bedrijven en consumenten cryptomunten accepteren, zal de vraag naar cryptomunten toenemen en zal de prijs waarschijnlijk stijgen. Als minder bedrijven en consumenten cryptomunten accepteren, zal de vraag naar cryptomunten afnemen en zal de prijs waarschijnlijk dalen.

Over het algemeen is de prognose voor de cryptomarkt in 2023 onzeker. Er zijn een aantal factoren die de prijs van cryptomunten kunnen beïnvloeden, en het is moeilijk om te voorspellen wat de toekomst zal brengen. Als u overweegt te investeren in crypto, is het belangrijk om uw onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen.


De Fear and Greed Index is een indicator die de sentimenten van beleggers op de cryptomarkt meet. Het is een getal van 0 tot 100, waarbij 0 duidt op extreme angst en 100 op extreme hebzucht. De index wordt berekend aan de hand van een aantal factoren, waaronder de volatiliteit van de markt, de handelsvolumes, de zoektrends en de sociale media-activiteit.

De Fear and Greed Index kan beleggers helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun investeringen in cryptocurrencies. Als de index bijvoorbeeld hoog is, betekent dit dat de markt oververhit is en dat er een grotere kans is op een correctie. Als de index laag is, betekent dit dat de markt ondergewaardeerd is en dat er een grotere kans is op een stijging.


Er zijn een aantal websites die de Fear and Greed Index weergeven. Enkele populaire opties zijn:

 • CoinMarketCap: CoinMarketCap is een populaire website voor het volgen van de prijzen van cryptocurrencies. De website heeft ook een Fear and Greed Index die in real time wordt bijgewerkt.
 • Alternative.me: Alternative.me is een website die zich richt op het meten van de sentimenten van beleggers op de cryptomarkt. De website heeft een Fear and Greed Index die wordt berekend aan de hand van een aantal factoren, waaronder de volatiliteit van de markt, de handelsvolumes, de zoektrends en de sociale media-activiteit.
 • Messari: Messari is een website die zich richt op het verstrekken van onderzoek en analyse over de cryptomarkt. De website heeft een Fear and Greed Index die wordt berekend aan de hand van een aantal factoren, waaronder de volatiliteit van de markt, de handelsvolumes, de zoektrends en de sociale media-activiteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Fear and Greed Index slechts een indicator is en dat het niet altijd nauwkeurig is. Beleggers moeten altijd hun eigen onderzoek doen voordat ze investeringsbeslissingen nemen.


Een memecoin is een cryptocurrency die is gebaseerd op een internetmeme. Memecoins zijn vaak gericht op humor en satire, en ze worden vaak gebruikt voor speculatie. Enkele bekende memecoins zijn Dogecoin, Shiba Inu, en Floki Inu.

Memecoins zijn een zeer volatiele investering, en de prijs kan snel stijgen en dalen. Als je overweegt om in een memecoin te investeren, is het belangrijk om te onthouden dat het een risicovolle investering is. Je moet je eigen onderzoek doen en de risico’s begrijpen voordat je een investering doet.

Hier zijn de top 20 memecoins op basis van marktkapitalisatie:

 1. Dogecoin (DOGE)
 2. Shiba Inu (SHIB)
 3. Floki Inu (FLOKI)
 4. Dogelon Mars (ELON)
 5. Akita Inu (AKITA)
 6. Kishu Inu (KISHU)
 7. Samoyedcoin (SAMO)
 8. Baby Doge Coin (BABYDOGE)
 9. Husky Token (HUSKY)
 10. Jindo Inu (JINDO)
 11. Shiba Fantom (SHIBFET)
 12. Shiba Inu Binance Smart Chain (SHIB)
 13. Shiba Inu USDT (SHIBUSDT)
 14. Shiba Inu BUSD (SHIBBUSD)
 15. Shiba Inu USDC (SHIBUSDC)
 16. Shiba Inu MATIC (SHIBMATIC)
 17. Shiba Inu TRON (SHIBTRX)
 18. Shiba Inu Solana (SHIBSOL)
 19. Shiba Inu Avalanche (SHIBAVAX)
 20. Shiba Inu Fantom (SHIBFET)

Bearish en bullish zijn termen die worden gebruikt om de algemene sentimenten op de markt te beschrijven. Bullish betekent dat beleggers optimistisch zijn over de markt en verwachten dat de prijzen zullen stijgen. Bearish betekent dat beleggers pessimistisch zijn over de markt en verwachten dat de prijzen zullen dalen.

Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan een bearish of bullish sentiment, zoals:

 • De algemene economische omstandigheden
 • De politieke situatie
 • De prestaties van de bedrijven
 • De rentetarieven
 • De inflatie
 • De verwachtingen over de toekomstige prijzen

Als de markt bearish is, betekent dit dat beleggers er niet van uitgaan dat de prijzen zullen stijgen. Dit kan leiden tot een daling van de prijzen en een verminderde handelsactiviteit. Als de markt bullish is, betekent dit dat beleggers er wel van uitgaan dat de prijzen zullen stijgen. Dit kan leiden tot een stijging van de prijzen en een toename van de handelsactiviteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat de markt een volatiele markt is en dat de sentimenten snel kunnen veranderen. Als je overweegt om te investeren, is het belangrijk om je onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen.


Er zijn een aantal argumenten voor het kopen van cryptocurrency. Enkele van de belangrijkste argumenten zijn:

 • Cryptocurrency is een decentrale valuta. Dit betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een centrale bank of overheid. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die zich zorgen maken over privacy of over de inflatoire effecten van centrale banken.
 • Cryptocurrency is een schaarse valuta. Er is een beperkt aantal bitcoins dat zal worden gedolven, wat de waarde ervan kan ondersteunen.
 • Cryptocurrency is een digitale valuta. Dit betekent dat het gemakkelijk te verzenden en te ontvangen is, en dat het niet wordt beïnvloed door grenzen of andere beperkingen.
 • Cryptocurrency is een nieuwe technologie. Dit betekent dat er potentieel is voor groei en ontwikkeling, wat tot hogere prijzen kan leiden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat cryptocurrency een zeer volatiele markt is. De prijs van cryptocurrency kan snel stijgen en dalen, en het is mogelijk om veel geld te verliezen. Als je overweegt om in cryptocurrency te investeren, is het belangrijk om je onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen.

Hier zijn enkele tips voor het kopen van cryptocurrency:

 • Investeer alleen geld dat je kunt missen. Cryptocurrency is een risicovolle investering, en het is mogelijk om veel geld te verliezen. Investeer alleen geld dat je kunt missen zonder je financiële situatie in gevaar te brengen.
 • Doe je onderzoek. Er zijn veel verschillende cryptocurrencies beschikbaar, en het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je investeert. Lees over de verschillende cryptocurrencies, hun onderliggende technologie en hun potentieel voor groei.
 • Begin klein. Het is niet verstandig om al je geld in cryptocurrency te investeren. Begin klein en bouw je investeringen geleidelijk op.
 • Wees geduldig. De cryptocurrencymarkt is volatiele en de prijs van cryptocurrency kan snel stijgen en dalen. Wees geduldig en verkoop je investeringen niet als de prijs daalt.

Cryptocurrency is een nieuwe en opwindende technologie, maar het is ook een risicovolle investering. Als je overweegt om in cryptocurrency te investeren, is het belangrijk om je onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen.


Er zijn een aantal redenen waarom je cryptocurrency zou kunnen verkopen. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn:

 • Je hebt je investeringsdoelen bereikt. Als je hebt geïnvesteerd in cryptocurrency om een ​​bepaald doel te bereiken, zoals het kopen van een huis of het pensioensparen, dan wil je je investeringen misschien verkopen als je je doel hebt bereikt.
 • Je hebt je risicotolerantie veranderd. Als je je risicotolerantie hebt veranderd, wil je je cryptocurrency-investeringen misschien verkopen. Als je bijvoorbeeld minder risicotolerant bent geworden, wil je misschien je cryptocurrency-investeringen verkopen en je geld in minder risicovolle beleggingen steken, zoals aandelen of obligaties.
 • De markt is in een bear market. Een bear market is een periode waarin de prijzen van aandelen en andere beleggingen dalen. Als de cryptocurrency-markt in een bear market is, wil je misschien je investeringen verkopen om je verliezen te beperken.
 • Je hebt een noodsituatie. Als je een noodsituatie hebt, zoals een onverwachte rekening of een medische noodzaak, wil je misschien je cryptocurrency-investeringen verkopen om het geld te gebruiken om de noodsituatie te dekken.

Het is belangrijk om te onthouden dat cryptocurrency een zeer volatiele markt is. De prijs van cryptocurrency kan snel stijgen en dalen, en het is mogelijk om veel geld te verliezen. Als je overweegt om cryptocurrency te verkopen, is het belangrijk om je onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen.

Hier zijn enkele tips voor het verkopen van cryptocurrency:

 • Wees geduldig. De cryptocurrencymarkt is volatiele en de prijs van cryptocurrency kan snel stijgen en dalen. Wees geduldig en verkoop je investeringen niet als de prijs daalt.
 • Doe je onderzoek. Er zijn veel verschillende cryptocurrency-uitwisselingen beschikbaar, en het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je een keuze maakt. Lees over de verschillende uitwisselingen, hun tarieven en hun reputatie.
 • Verkoop alleen geld dat je kunt missen. Cryptocurrency is een risicovolle investering, en het is mogelijk om veel geld te verliezen. Verkoop alleen geld dat je kunt missen zonder je financiële situatie in gevaar te brengen.
 • Bewaar je winst. Als je winst maakt met het verkopen van cryptocurrency, is het belangrijk om je winst te bewaren. Je kunt je winst bewaren in cryptocurrency, maar je kunt ze ook omwisselen voor fiatgeld, zoals dollars of euro’s.
 • Betaal je belastingen. Als je winst maakt met het verkopen van cryptocurrency, moet je mogelijk belastingen betalen over je winst. Zorg ervoor dat je je belastingen betaalt over je winst, om boetes te voorkomen.


Cloudmining is een vorm van cryptocurrency-mijnbouw waarbij een bedrijf de hardware levert en onderhoudt en de investeerder alleen de kosten van het energieverbruik betaalt. Cloudmining-bedrijven beloven hoge rendementen, maar het is belangrijk om te onthouden dat cloudmining een risicovolle investering is.

Hier zijn enkele redenen waarom cloudmining een risicovolle investering is:

 • Er is geen garantie dat je geld zult verdienen. De winstgevendheid van cloudmining is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de prijs van cryptocurrency, de kosten van energie en de efficiëntie van de mijnbouwhardware. Het is mogelijk dat je geen geld verdient met cloudmining, of zelfs geld verliest.
 • Cloudmining-bedrijven zijn niet altijd betrouwbaar. Er zijn veel cloudmining-bedrijven die oplichting zijn. Deze bedrijven nemen je geld in ontvangst, maar leveren geen of onvoldoende mining-diensten.
 • Het is moeilijk om je geld terug te krijgen. Als je eenmaal geld hebt geïnvesteerd in cloudmining, is het moeilijk om je geld terug te krijgen. Cloudmining-bedrijven hebben vaak complexe voorwaarden die het moeilijk maken om je geld terug te krijgen.

Als je overweegt om in cloudmining te investeren, is het belangrijk om je onderzoek te doen en de risico’s te begrijpen. Je moet ook alleen investeren in cloudmining-bedrijven die een goede reputatie hebben.

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een cloudmining-bedrijf:

 • Doe je onderzoek. Lees online beoordelingen en onderzoek het bedrijf voordat je investeert.
 • Kies een bedrijf met een goede reputatie. Zoek naar een bedrijf dat al geruime tijd bestaat en een goede reputatie heeft bij klanten.
 • Investeer alleen geld dat je kunt missen. Cloudmining is een risicovolle investering, dus investeer alleen geld dat je kunt missen zonder je financiële situatie in gevaar te brengen.
 • Wees voorzichtig met hoge rendementen. Cloudmining-bedrijven die hoge rendementen beloven, zijn vaak oplichting.
 • Lees de voorwaarden zorgvuldig. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de investering zorgvuldig leest voordat je investeert.


Een wallet is een digitale portemonnee waarmee je cryptocurrencies kunt opslaan, verzenden en ontvangen. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, waaronder software wallets, hardware wallets en paper wallets.

Software wallets zijn de meest voorkomende soort wallet. Ze zijn gratis te downloaden en te gebruiken, en ze zijn beschikbaar voor verschillende platforms, waaronder Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Sommige populaire software wallets zijn:

 • Exodus
 • Atomic Wallet
 • Coinbase Wallet

Hardware wallets zijn fysieke apparaten die speciaal zijn ontworpen voor het veilig bewaren van cryptocurrencies. Ze worden beschouwd als de veiligste manier om cryptocurrencies op te slaan, omdat ze je private keys offline opslaan. Sommige populaire hardware wallets zijn:

 • Ledger Nano X
 • Trezor Model T
 • BitBox02

Paper wallets zijn een soort offline wallet. Ze worden gegenereerd als een printbare versie van je private keys, en ze worden beschouwd als de veiligste manier om cryptocurrencies op te slaan, omdat ze je private keys offline opslaan.

De beste manier om cryptocurrency op te slaan, hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Als je veel cryptocurrency hebt, dan is een hardware wallet een goede keuze. Als je minder cryptocurrency hebt, dan kan een software wallet of een paper wallet een goede keuze zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat alle wallets kwetsbaar zijn voor hacks. Het is dus belangrijk om je wallet zorgvuldig te kiezen en te gebruiken, en je private keys veilig op te slaan.

Hier zijn enkele Nederlandse bedrijven die wallets aanbieden:

 • Bitvavo
 • Crypto.com
 • Bitonic
 • LiteBit.eu
 • Anycoin Direct
 • Knaken

Het is belangrijk om te doen je onderzoek voordat je een wallet kiest. Vergelijken de tarieven en functies van verschillende wallets om de beste voor jouw behoeften te vinden.

Een kleine crypto investeerder is iemand die een klein bedrag in cryptocurrency investeert. Dit kan een bedrag zijn van enkele tientallen euro’s tot enkele duizenden euro’s. Kleine crypto investeerders zijn vaak particulieren die geïnteresseerd zijn in de potentieel hoge rendementen die cryptocurrency kan bieden. Ze zijn echter ook zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met cryptocurrency-investeringen. Kleine crypto investeerders moeten hun onderzoek doen en hun risicotolerantie begrijpen voordat ze een investering doen.

Hier zijn enkele tips voor kleine crypto investeerders:

 • Doe je onderzoek. Leer over de verschillende cryptocurrencies en hun onderliggende technologie.
 • Bepaal je risicotolerantie. Cryptocurrency is een risicovolle investering, dus investeer alleen geld dat je kunt missen.
 • Begin klein. Investeer niet al je geld in één cryptocurrency. Bouw je investeringen geleidelijk op.
 • Wees geduldig. Cryptocurrency is een nieuwe markt en de prijzen kunnen sterk fluctueren. Wees geduldig en verkoop je investeringen niet als de prijs daalt.
 • Wees niet bang om hulp te zoeken. Er zijn veel bronnen beschikbaar om je te helpen met je cryptocurrency-investeringen, zoals online forums, boeken en artikelen.