Salsa Europa

Salsa is niet meer weg te denken in de wereld en dus ook niet in Europa.
In vrijwel iedere belangrijke Europese stad zijn er diverse salsabandjes en worden er jaarlijks salsacongressen georganiseerd. Een handige en snelle manier om diverse lokale bands over de hele wereld te leren kennen is door de albums Salsa Worldseries te beluisteren. Deze worden samengesteld door de toonaangevende DJ Chino.

Een ander verzamelalbum is Salsa IT (IT staat voor Italiana) en zoals de naam het zegt met Italiaanse Salsa. In dit land zijn er twee groepen die hoge ogen gooien: La Maxima 79 en Croma Latina. De tweede maakt naast Salsa ook veel Bachata.

Ook in Spanje zijn er veel Latino’s neergestreken die samen met hun Spaanse collegae muziekanten de Salsa traditie levendig houden. De meest succesvolle Spaanse groepen zijn Sucursal en Tromboranga. De laatste maakt ook maatschappij kritische teksten, zoals het nummer Esclavo de aparencia

Voor de verandering geen slecht nieuws uit Groningen over verzakte huizen en gascrisis, maar een mix van timba, son, rumba en mambo gebracht door de Salsaband Ache Cubano o.l.v. van Ommis Bonnet. Dankzij zijn warme stemgeluid in combinatie met aanstekelijke dansbare Salsa is deze band uitgegroeid tot de bekendste in Nederland en de rest van Europa.

Overige bekende Nederlandse artiesten en bands zijn: Masalsa, Geraldo Rosales, Nils Fischer en Maite Hontele.

Auteur : Raphaël Klaverweide