Bachata

Muziek

Bachata is net als de Merengue van oorsprong uit de Dominicaanse Republiek.
Bachata wordt ook wel gekscherend de smartlappen van de Latijns-Amerikaanse muziek genoemd.
Gebroken harten en onbeantwoorde liefde worden vaak met het nodige gevoel voor dramatiek ten gehore gebracht. Meestal door mannen.
Van oorsprong wordt Bachata geassocieerd met hoerenbuurten, omdat de muziek voornamelijk in café’s in deze buurten werd gespeeld.
In de bovenste clip een korte reportage over de oorsprong en populariteit van de oorspronkelijke Dominicaanse Bachata. Let goed op de manier hoe Dominicanen Bachata dansen en vergelijk hun dansstijl met de stijlen hieronder weergegeven.

Tot een jaar of twintig geleden was Bachata niet erg populair wereldwijd. Maar de laatste paar jaar heeft de populariteit van de Bachata een enorme boost gekregen, mede dankzij de jongere generatie Bachateros, die in de V.S. wonen, met als absolute top de groep Aventura.
Zij en andere jonge muzikanten hebben de Bachata vermengd met andere muziekstijlen, zoals R&B en Reggaeton.
Bij de Bachata artiesten een overzicht van de artiesten uit de Dominicaanse Republiek en uit de V.S.

Eind 90-jaren zorgde een andere Dominicaanse Icoon, Juan Luis Guerra, ook al voor wereldwijde bekendheid van de Bachata, met wereldhits als “Bachata Rosa“, “Frio frio” en “Abejanal panal”. Behalve prachtige bachata’s, maakt JLG ook heerlijke Merengue. (zie Merengue)
De muziek van JLG onderscheidt zich van de doorsnee Bachata en Merengue door zijn poëtische en soms maatschappij kritische teksten.
In de clip hier boven zien we hem met een andere grootheid van de Bachata The King of Bachata Romeo Santos met hun meest recente hit: Carmin.
Bachata wordt zowel op de 1, 2, 3 en 4 gedanst.
In de Dominicaanse Republiek wordt meer op gevoel, dan op tel gedanst.
Doorgaans is de base-line de maat en richtlijn.
M.n. de moderne zogenaamde Dominican Style met veel voetenwerk, volgt meer de baspartijen in de muziek.
Meer over Bachata dansstijlen kan je vinden hieronder bij de Dansen.

Bachata Artiesten

Zoals op de hoofdpagina Bachata is vermeld, is de populariteit van de Bachata de afgelopen tien jaar enorm gestegen. Daarmee ook het aantal Bachata artiesten, zowel in de Dominicaanse Republiek als in de V.S.
Vrijwel elke maand komt er weer een nieuwe ‘ster’ uit de lucht vallen, allemaal op zoek naar het grote succes (lees: geld). De kwaliteit is uiteraard niet altijd om naar huis te schrijven.
Hieronder doe ik een poging de belangrijkste Bachata artiesten op een rij te zetten.
Ik heb een onderscheid gemaakt tussen de Dominicaanse artiesten en de tweede en derde generatie Dominicanen en andere Latino’s uit de V.S.
Elke maand laat ik een andere clip zien van zowel de Dominicaanse als de moderne Bachata uit de V.S.
Het grootste verschil tussen deze twee soorten zit in de gepolijstheid van de arrangementen. De Amerikaanse klinken ‘smoother’ en duidelijk opgenomen in betere studios, in tegenstelling tot de Dominicaanse, die rauwer en authentieker klinken.
Het “klaagzanggehalte” van de Dominicanen is ook hoger dan dat van de Amerikaanse jeugd.
Het laatste is niet negatief bedoeld, aangezien mijn voorkeur uitgaat naar de Dominicaanse. Videoclips van Bachata artiesten, m.n. Dominicaanse, zijn erg schaars. De meeste verdienen niet veel geld met hun muziek om videoclips te produceren. We moeten het vaak doen met fotoclips of live opnames. Van de laatste is de kwaliteit niet altijd denderend.

Dominicaanse Republiek

Luis Vargas, Anthony Santos, Joe Veras, Frank Reyes, Raulin Rodriguez, Zacarias Ferreira, Hector “El Torrito” Acosta, Monchi & Alexendra (nu Natalia), Juan Luis Guerra, Yoskar Sarante, Alex Bueno, Luis Miguel de Amargue, El Gringo de la Bachata, Leonardo Paniagua, Wilfran Catsillo, El Varon de la Bachata, Sandy de la Vega, El Chaval, Jean Carlos Centeno, Hector Pena, Alberto ‘Tico’Mercado, Joan Soriano, Daniel Moncion, Jensi Pascual, Watson Brazoban, Daniel Montero, El Gordito de la Bachata.

Verenigde Staten


Karlo Rosé, Aventura (uit elkaar); Romeo Santos, Lenny Santos, Prince Roys, Bachata Heightz, Xtreme, Grupo Rush, Toby Love, Andy Andy, Daniel Moncion, Daniel Santacruz, Daniel Montero, Voz a Voz, Nueva Era, R.K.M., Domenic Marte, Los Angeles de Bachata, Grupo Xtra, Kenly Alexander en Latin Block

Dansen

Behalve de muziek is ook de dans de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Sprak je vroeger gewoon over Bachata, tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen Bachata authentica, Dominican Style, Bachata Moderna, Bachatango en Bachata Sensual.

Bachata authentica kun je zien als de ‘oorspronkelijke’ stijl die veel close wordt gedanst met weinig voetenwerk.
De Dominican Style daarentegen wordt vrijwel geheel los gedanst met heel veel voetenwerk.
De Bachata Moderna kenmerkt zich door een combinatie van voetenwerk en partnerwork afkomstig uit de Salsa.
Bachatango is zoals de naam al doet vermoeden een combinatie van Bachata en Tango.
De Bachata Sensual die de laatste tijd steeds populairder wordt is een uitvloeisel van de Moderna en Bachatango met veel sensuele bewegingen afkomstig van de Braziliaanse Zouk. De muziek waarop de Sensual wordt gedanst is voornamelijk de Bolero, een langzamere variant van de Bachata.

De Dominican Style kreeg wereldwijd bekendheid dankzij het danskoppel Troy Anthony en Jorjet Alcocer met hun spraakmakende filmpjes op You Tube “The Dominican Barbershop“.
Dankzij deze eenvoudige clipjes en uiteraard hun danstalenten, reizen zij nu de wereld rond met hun zeer gewaardeerde workshops.

Een ander danskoppel die inmiddels ook “wereldberoemd” is op het gebied van Bachata is Jorge “Ataca” Burgos en Tanja “La Alemana” Kensinger.
Zij zijn de exponenten van de Bachata Moderna, met meer combinatie-werk, deels afkomstig uit de Salsa. Maar ook hun “footshines” liegen er niet om en zijn weer net iets anders dan die in de Dominican Style. Check it out in deze tweede clip.

Een ander beroemd danskoppel op het gebied van de Sensual zijn Daniel en Desiree.

Auteur : Raphaël Klaverweide