Salsa Algemeen
Salsa betekent saus en zoals je weet zitten in een saus verschillende ingrediënten.
Dat geldt dus ook voor de Salsa muziek en dans.
De naam Salsa is ergens in de 70-jaren ontstaan in de V.S. waar veel migranten uit m.n. Cuba en Puerto Rico hun muziek en dans hadden meegenomen.
Van oorsprong heten deze muzieksoorten Rumba, Son Montuno, Guajira, Danzon, Cha Cha Cha, Mambo (Cuba) en Bomba en Plena (Puerto Rico).
Het verhaal gaat dat een populaire DJ in de V.S. tijdens het draaien van deze muziek de term Salsa met enige regelmaat liet vallen en dat zodoende vele anderen deze term zijn gaan gebruiken. Een aantal muzikanten was niet blij met deze term, maar vanwege de toenemende populariteit hiervan, zijn ze uiteindelijk ook deze naam gaan gebruiken. Andere bronnen vermelden dat de naam Salsa stamt uit de jaren 20 uit een lied van Ignacio Piñería, Echale Salsita. De letterlijke vertaling is “voeg wat saus toe”, maar in de context van het liedje zou je het kunnen vertalen met: “Maak me gek”.
Artiesten van het eerste uur in de V.S. waren o.a. Celia Cruz, Johhny Pacheco, Willy Colon, Ruben Blades, Ismael Rivera, Ray Baretto. De meest bekende uitgever was Fania Records.
Daarvoor waren op de eilanden van herkomst ook al bekende artiesten met enige nationale faam, zoals Benny Moré , Cachao Lopez en Joseito Fernandez in Cuba en Ismael Rivera in Puerto Rico.
Arsenio Rodriguez en Perez Prado staan bekend als bandleiders die de Mambo in de V.S. populair hebben gemaakt.
Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen begon de Salsamuziek in populariteit toe te nemen. In Venezuela ontwikkelde Oscar de Leon zich tot één van de grootste sterren in dit genre en ook in Colombia zagen vele muziekgroepen het licht, w.o. Grupo Gale, Grupo Niche en Orchestra Guayacan.
De landen die de meeste salsa produceren zijn Cuba, Colombia, Puerto Rico en de V.S
Ook in Venezuela is de Salsa erg populair. Eén van de meest populaire artiesten op dit moment, José Luis Moran ‘El Gato‘, komt uit Venezuela.
Wil je je meer verdiepen in Salsa, dan zijn er op Youtube een aantal interessante documentaires, de meeste in het spaans.
Hierboven twee voorbeelden, beiden in het engels.